My eBox : phishing mails in omloop

Zoals u misschien al heeft opgemerkt, circuleren er meer en meer phishing mails die een notificatie vanuit My eBox nabootsen. Deze recente phishing e-mails zijn bijzonder overtuigend en daarom des te gevaarlijker. 


In het bijzonder, zijn de laatste tijd e-mails met betrekking tot de volgende onderwerpen aan ons gemeld : COVID-19-vaccin, COVID-19-compensatie of andere premies ; aanslagbiljet van de FOD Financiën ; verkeersboete FOD Justitie ; enz. U wordt gevraagd te betalen voor een COVID-certificaat, hoewel deze certificaten gratis zijn. Ook de Vlaamse Overheid is het slachtoffer van talrijke gevallen van phishing.


Sommige e-mails verwijzen door naar een vervalste kopie van de site myebox.be (of myminfin.be), waarop gevraagd wordt om in te loggen en uw bankgegevens in te vullen. Doe dit in geen enkel geval!

Begin 2022 hebben wij het meldingssproces van My eBox versterkt door de validatie van uw e-mailadres te verplichten. Zo kunnen wij controleren of u een correct e-mailadres hebt opgegeven en aantonen dat de meldingen van My eBox correct in uw mailbox aankomen.

 

Wees voorzichtig bij het openen van linken in berichten en houd rekening met onderstaande elementen:

  • VOOR 100% VAN DE GEVALLEN - My eBox zal nooit vragen om bankgegevens in te vullen of gebruikersgegevens behalve die van uw CSAM digitale sleutels.
  • VOOR 100% VAN DE GEVALLEN - Berichten vanuit My eBox zullen u persoonlijk aanspreken met uw naam "Beste vervolgd met uw voornaam en familienaam”, in sommige gevallen met uw gekozen aansprekingnaam van uw profiel, nooit met enkel “Geachte Heer/Mevrouw”, "Geachte burger", of "Geachte relatie".
  • VOOR 100% VAN DE GEVALLEN - Controleer steeds het e-mailadres van de afzender. My eBox stuurt enkel berichten vanuit het e-mailadres myebox.noreply@bosa.fgov.be.

Enkele tips als u een notificatie e-mail hebt ontvangen waar u niet zeker over bent:

  • NIEUW - Vanaf nu is het ook mogelijk om in uw My eBox-profiel een persoonlijke afbeelding aan te passen die in alle My eBox e-mails zullen verschijnen.
  • TIP - Als u een e-mail heeft ontvangen waar u niet zeker van bent kunt u steeds naar https://myebox.be navigeren en toegang krijgen tot de applicatie via de link "Open My eBox" op de startpagina. Als er geen nieuw bericht voor u klaar staat, is de e-mail die u zojuist hebt ontvangen een phishing-poging. 
  • TIP - Als u andere platformen gebruikt, zoals Mijn Burgerprofiel, IRISbox, Doccle, KBC Mobile en Trusto, kunt u nagaan of u verschillende notificaties hebt ontvangen voor hetzelfde ontvangen eBox-bericht.
  • TIP - Aarzel niet om de SafeOnWeb App te installeren. Deze applicatie waarschuwt u voor cyberdreigingen en online oplichting en evalueert ook het veiligheidsniveau van uw thuisnetwerk.

 

Hoe herkent u deze valse e-mails?

We hebben nog niet alle gevallen van soortgelijke e-mails in het Frans geïdentificeerd. We raden Franstalige gebruikers echter ook aan om uiterst waakzaam te zijn. Het gebeurt meer en meer dat Franstalige gebruikers Nederlandtalige notificaties ontvangen. 
De valse e-mails die in omloop zijn zien er als volgt uit:

- voorbeeld 1 : melding met een valse afzender en geen persoonlijke aangesproken notificatie

- voorbeeld 2 : vervalste webpagina waarnaar u wordt doorverwezen om in te loggen met uw bankgegevens

- voorbeeld 3 : vervalste webpagina van My eBox waarnaar u wordt doorverwezen

 

Wat als u dergelijke e-mail krijgt?

Klik niet op de link in deze e-mail, en geef in geen enkel geval uw bankgegevens door.

Rapporteer deze phishing mail aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) door hem door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB is op de hoogte, onderzoekt deze e-mails en zal maatregelen nemen om andere burgers te beschermen tegen deze praktijk.

Het Centrum voor Cybersecurity (CCB) biedt ook een overzicht aan van de actuele situatie, somt enkele tips op om frauduleuze e-mails te leren herkennen en stelt een test voor om uw waakzaamheid te controleren bij verdachte berichten.

Sinds november 2021 biedt de CCB ook een Safeonweb App. Deze applicatie waarschuwt u voor cyberdreigingen en online oplichting.

Indien u extra vragen heeft kan u ons contacteren via het My eBox webformulier.