Myebox.be: phishing mails in omloop

Sinds 15/06 circuleren er phishing mails die een notificatie vanuit eBox nabootsen. In deze e-mail staat dat je in aanmerking komt voor een coronacompensatie vanuit de FOD Financiën. Als je op de link klikt word je naar een website geleid die een kopie is van myebox.be. Je wordt er gevraagd om in te loggen en je bankgegevens in te vullen. Doe dit in geen enkel geval!

Op de vervalste website krijg je mogelijk ook een melding dat je reeds te veel berichten in je eBox ontving, en je ruimte kan bijkopen. My e-box is volledig gratis, dus ga hier zeker niet op in!

Hoe herken je deze valse e-mail?

De valse e-mail die in omloop is ziet er als volgt uit:

 • Het e-mailadres van de verzender is info@csam-administratie.email. Dit is geen e-mailadres van de federale overheid! My e-box stuurt enkel berichten vanuit het adres myebox.noreply@bosa.fgov.be.
   
 • Berichten vanuit My e-box zullen je steeds aanspreken met je naam, en niet met “Geachte Heer/Mevrouw”.
   
 • Als je op de link in de e-mail klikt kom je terecht op een website met als URL www.corona-compensatie.be. Ook dit is geen website van de federale overheid!

  UPDATE 24/06/2020: er is een variant van de phishing e-mail in omloop, die je deze keer naar de website 
  https://eservices.minfin.fgov.site/ wil lokken. Daar wordt je gevraagd om in te loggen via een beveiligingscode per e-mail. Doe dit niet, ook dit is een frauduleuze website!

   
 • Inloggen op online overheidsdiensten verloopt via CSAM, waar je de keuze hebt tussen verschillende digitale sleutels (zoals eID, itsme, mobiele app, …). Op deze vervalste website heb je enkel de mogelijkheid om in te loggen door middel van een gebruikersnaam en paswoord. Doe dit niet!
   
 • My e-box zal nooit om je bankgegevens vragen.

Wat doen als je deze e-mail krijgt?

Klik niet op de link in deze e-mail, en geef in geen enkel geval je bankgegevens door. Rapporteer deze phishing mail aan het Centrum voor Cybersecurity (CCB) door hem door te sturen naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB is op de hoogte, onderzoekt deze e-mails en zal maatregelen nemen om andere burgers te beschermen tegen deze praktijk.